U subotu, 8. lipnja održat će se u organizaciji Župe sv. Roka i Likovnog kluba Nikola Trick, Druga Likovna kolonija u spomen na Vilima Šolca, jednog od osnivača virovitičkog Likovnog kluba, likovnog pedagoga i umjetnika, koji je kao vjernik i slikar čitav život posvetio crkvi. Na Likovnoj koloniji sudjelovat će petnaestak likovnih umjetnika iz Virovitičko-podravske županije, koji će prema slobodnom izboru motiva raditi u nekoliko slikarskih tehnika.

Sva nastala djela poslužit će za prikupljanje sredstava za obnovu svetohraništa u Župnoj crkvi sv. Roka. Riječ je o najznačajnijem i najsvetijem, ali i najoštećenijem dijelu ovog sakralnog bisera, čiji je autor 1769. godine bio jedan od najreprezentativnijih majstora baroka Josip Holzinger. Izuzetno složen posao na obnovi svetohraništa počeo je krajem prošle godine Obrt za restauriranje i dizajn Gildo iz Zagreba. Kako bi se svetohraništu vratio izvorni izgled i ljepota, Ministarstvo kulture odobrilo je 150.000 kuna, a najveći dio sredstava osigurat će Franjevački samostan i vjernici. Završetak radova očekuje se tijekom jeseni.

Prošle godine na Prvoj Likovnoj koloniji u spomen na Vilima Šolca sudjelovalo je petnaestak slikara, koji su Franjevačkom samostanu ostavili u donaciji dvadesetak radova. U dvorani sv. Franje kolonija će početi u 9 sati, a završetak se očekuje oko 14 sati. Inače, dan ranije će se u župnoj crkvi sv. Roka u 18,30 sati služiti misa zadušnica za prije tri godine preminulog Vilima Šolca.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Radio Virovitica i Virovitički list
www.icv.hr
Informativni centar Virovitica
Radio Virovitica | Virovitički list
www.icv.hr | www.dizajn.icv.hr
033/740-000 – centrala
Pravo na pristup informacijama

Sva prava pridržana © Copyright © 2023 – Radio Virovitica | Virovitički list | www.icv.hr | www.dizajn.icv.hr